Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is al een heel oud plantmedicijn uit de Amazone, dat onder de entheogenen valt. Entheogeen is een ander woord voor "in contact met God", wat door ieder op zijn eigen manier ge├»nterpreteerd kan worden. Aya betekent ziel en huasca betekent liaan. Liaan van de ziel dus. Het wordt al eeuwen gebruikt door sjamanen en nu ook alweer jaren bij de Santo Daime kerk en Uniao do Vegetal.  Ayahuasca bestaat uit 2 werkzame stoffen, namelijk een MAO-remmer en DMT  (Dimethyltryptamine)  bevattende plant.

DMT is een lichaamseigen stof die voorkomt in alle levende wezens. Bij de mens wordt DMT aangetroffen in de pijnappelklier en wordt het in verband gebracht met het hebben van dromen en bijna doodervaringen. 
De DMT zorgt ervoor dat we kunnen "reizen", maar DMT wordt ook door het lichaam op een natuurlijke manier afgebroken, daarom zit er in een Ayahuasca brouwsel ook een MAO-remmer. Die zorgt ervoor dat het MAO-enzym in de maag de DMT niet afbreekt.

In het Amazone gebied wordt er voor een Ayahuasca ceremonie gewerkt met een brouwsel van de  Banisteriopsis Caapi (de liaan die Ayahuasca wordt genoemd) en de bladeren van de Chacruna (Psychotria Viridis) of Chaliponga (Diplopterys cabrerana) of een andere DMT-bevattende plant of plantsamenstellingen, allen afkomstig uit de amazone. Elke sjamaan gebruikt hierin zijn eigen unieke mix.

Ik werk zelf met de 'vine of the soul' Banisteriopsis Caapi en Chaliponga (Diplopterys cabrerana). 

 

Ayahuasca kan worden ervaren als bewustzijn verruimend, reinigend, inzicht gevend, verlichtend, blokkades opruimend etc. De werking is voor iedereen en elke reis verschillend. Ayahuasca is een plantspirit met een vrouwelijke, vaak moederlijke energie. Daarom wordt ze vaak moeder Ayahuasca genoemd. Haar energie is ontzettend liefdevol. Een reis is eigenlijk lastig te omschrijven, het is op iedereen persoonlijk afgestemd. Op de dingen die voor jou op dit moment belangrijk zijn en ook nooit meer dan dat je aankunt (Ayahuasca bewaakt grenzen).

 

Hoe ze kan werken is op een aantal manieren; 

Je kunt beelden/visioenen krijgen in allerlei vormen zoals bijvoorbeeld kleuren en patronen of (teken-)film beelden, helder weten/inzichten of kwartjes die vallen ( zo van "oohhhh zit dat zo") , ze kan je vanalles laten voelen, maar ze kan ook bijvoorbeeld je gedrag uitvergroten. Bijvoorbeeld als je in je dagelijks leven altijd meer met anderen bezig bent en jezelf daardoor vergeet, dat je dan enorm gefocust bent op alles wat er om je heen gebeurt tijdens de ceremonie en dus eigenlijk niet bij jezelf naar binnen gaat. Die is vaak wat lastiger te herkennen omdat dat vaak een spiegel van een blinde vlek is. 

Ook kan ze sterk reinigend werken, een bijnaam van Ayahuasca is dan ook "la purga" wat "de zuivering" betekend. Reiniging kan onder anderen optreden in de vorm van braken, diarree, meer plassen, geeuwen, tranen en lichamelijke trillingen/bewegingen. 

  • Black Facebook Icon
  • Instagram Social Icon

┬ę 2019 copyright by Jantine Sarah